Parodontologie

Tratamentul parodontal reprezinta temelia casei in reabilitarea integrala a cavitatii bucale,in medicina dentara moderna. Acesta cuprinde o serie de manevre, cum ar fi, cea mai importanta, chiuretajul parodontal, insa in clinica Sanadent o alta manevra este la fel de importanta : explicarea pacientului despre tot ce inseamna aceasta boala si vindecarea sau stoparea ei.

Principalele cauze ale bolii parodontale (parodontita):

Boala parodontala este rezultatul direct al actiunii placii dentare care se acumuleaza pe suprafata dintilor in special in apropiere de marginea gingivala.

Placa dentara sau placa bacteriana este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza a aparitiei bolilor parodontale si a cariilor dentare. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.

parodontologie1 CP

Placa dentara se depune pe suprafata dintilor in special in apropierea gingiei

Daca placa dentara nu este indepartata eficient dupa fiecare masa, bacteriile care formeaza placa (care pot fi favorizate si de alti factori de risc) vor cauza (in timp) aparitia bolii parodontale. Factorii de risc includ anumite anomalii anatomice ale parodontiului marginal, un raspuns imun prea agresiv al organismului, tulburari genetice, fumatul etc. Desi acesti factori de risc joaca un rol important in producerea si evolutia bolii parodontale, este unanim acceptat ca fara placa bacteriana boala parodontala nu poate aparea.

Boala parodontala poate afecta una sau mai multe structuri ale parodontiului marginal : gingia, cementul dentar, osul alveolar, ligamentele periodontale.

parodontiul marginal

Boala parodontala are un caracter progresiv.

In prima etapa, boala parodontala va afecta structura superficiala a parodontiului marginal: gingia. Bacteriile din placa dentara vor cauza o afectiune inflamatorie a gingiei numita gingivita.

In absenta tratamentului, boala parodontala va progresa spre structurile profunde ale parodontiului marginal: ligamentele periodontale si osul alveolar. Afectiunea este extrem de distructiva, producand resorbtia progresiva a osului si dizolvarea ligamentelor periodontale.

parodontologie2

Popular, aceasta boala se numeste paradontoza. Daca nu este tratata, va provoca treptat mobilitate dentara, iar in fazele finale, datorita pierderii tesutului osos care ii sustine, dintii vor deveni imposibil de salvat.

parodontologie3

 

 

 

Toate bolile parodontale sunt cauzate de bacteriile din placa dentara. In absenta bacteriilor, bolile parodontale nu apar.

Igiena orala corecta poate preintampina aparitia bolilor parodontale sau progresia lor spre forme mai grave.

Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii care pot fi impartite in 2 categorii :

  •  Gingivita : este o afectiune inflamatorie nedistructiva a structurii superficiale a parodontiului marginal (gingia)
  • Parodontita marginala profunda sau Paradontoza : este a afectiune distructiva a structurilor profunde ale parodontiului marginal (ligamentele periodontale si osul alveolar)

Boala parodontala are un caracter progresiv fiind intotdeauna precedata de gingivita.

Specializarile si supraspecializarile efectuate de medicul specialist parodontologie din cadrul echipei SANADENT, Meda Serban, utilizarea celor mai bune tehnici regenerative si biomateriale precum si planul de urmarire (follow up) a pacientului pentru tot restul vietii sunt elementele cheie in constructia la care se angajeaza echipa SANADENT pentru ca:

„Atunci cand construim, lasati-ne sa ne gandim ca o facem pentru totdeauna” John Ruskin