Pedodontie

Pedodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratamentul afectiunilor dento-parodontale la copii.

Desi afectiunile copiiilor sunt in mare parte aceleasi cu ale adultilor, tratamentele sunt diferite, atat din cauza particularitatilor anatomice ale dintilor de lapte si ale dintilor permanenti tineri, dar si din cauza dificultatilor de relationare cu pacientii minori.

O educatie potrivita din partea parintilor in ceea ce priveste igiena orala este de mare ajutor. Chiar daca copii incep sa devina constienti d importanta igienei orale dupa varsta de 5 ani, ritualul de igiena orala ar trebui sa inceapa chiar inainte de eruptia dentara.

Un stomatolog specializat in pedodontie (stomatologie pediatrica) cunoaste o serie de metode prin care abordeaza copiii veniti la tratament, astfel incat sa le castige increderea si sa se simta confortabil pe scaunul stomatologic. Cooperarea, distragerea atentiei si inclusiv participarea parintilor sunt modalitati ce pot creste increderea celui mic in medicul dentist. Copiii mici se simt in siguranta si au incredere atunci cand parintii sunt in preajma lor, insa nu trebuie distrasi de la comunicarea cu medicul dentist. Nu acelasi lucru este valabil in situatia copiilor mai mari, cand parintii ar trebui sa stea linistiti in sala de asteptare, lasand relatia medic-pacient sa se desfasoare fara implicatie parentala.

Copilul trebuie sa fie convins ca in timpul vizitei la dentist face lucruri deosebite care-i aduc laude din partea medicului, iar acesta trebuie sa-i transmita copilului acest lucru. In general, familiarizarea cu cabinetul stomatologic, dar si cu medicul, trebuie sa se realizeze treptat.

SFATUL ECHIPEI SANADENT

Fiti exemplu pentru copiii dumneavoastra si transformati „ritualul” spalarii dintilor intr-o activitate comuna si distractiva!