” Preventia este mai buna decat tratarea” Desiderius Erasmus
Esenta fiecarui tratament dentar indiferent de complexitatea sau simplitatea lui, este PROFILAXIA, pentru ca numai asa se poate preveni dezechilibrul si implicit prevenirea bolii.
Este definita ca fiind totalitatea actiunilor pe care un om le face pentru a igieniza cavitatea bucala.
Bacteriile se formează în gură de fiecare dată când mâncăm sau bem şi, în ciuda faptului că periem dinţii cu regularitate şi folosim măsuri de igienizare, unele dintre ele persistă. Realizarea detartrajului în mod periodic este fundamentală pentru a feri dantura de efectele negative pe care le provoacă placa bacteriană şi tartrul. Acestea irită gingia producând sângerarea ei la periaj sau la contactul cu alimente mai dure, maschează unele carii şi reprezintă totodată un rezervor de bacterii şi toxine, în prima fază pentru zonele învecinate, dar şi pentru întreg organismul.Aşadar, detartrajul nu este dăunător, singurul lucru care ar putea să dăuneze sănătăţii dinţilor fiind amânarea lui. Tartrul acumulat în cantităţi din ce în ce mai mari produce retragerea gingiei şi dezgolirea rădăcinii (parodontoza), astfel că această procedură minim invazivă de igienă dentară ar trebui realizată periodic, respectând recomandările medicului specialist
Air Flow este un dispozitiv utilizat in tratamentele de profilaxie dentara, pentru indepartarea petelor, a biofilmului (placa dentara) si a tartrului, care se foloseste de actiunea jetului de aer, combinat cu apa si microparticule de bicarbonat de sodiu. De regula, tehnica AirFlow este utilizata dupa detartrajul cu ultrasunete.Pe parcursul tratamentului cu AirFlow se proiecteaza un jet controlat de aer, apa si microparticule de bicarbonat de sodiu, pe toata suprafata dintilor, mai exact intre dinti si baza dintelui sau in zone greu de igienizat (punti, implanturi dentare, aparate ortodontice, etc).Ca urmare, toate petele pigmentare si orice urma de placa dentara dispar aproape in totalitate, inclusiv din spatiile in Avantaje: Contribuie la prevenirea bolilor parodontale;Inlatura placa bacteriana si petele, contribuind la redarea albului natural;Este non-invaziv, smaltul nu este afectat.Ajuta la mentinerea si igienizarea implanturilor dentare sau a lucrarilor de tip punti, coroane, etc.
Cuprinde doua parti distincte
*curatarea efectiva a intregii cavitati bucale prin
IGIENA ORALA ACASA si IGIENA ORALA IN CABINETUL SANADENT
* adaptarea alimentatiei si eliminarea obiceiurilor vicioase care pot determina afectari dentare
Principalele metode de profilaxie sunt:
Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar.
Mai mult, daca alimentele bogate in carbohidrati sunt lasate prea mult in contact cu dintii, va creste si cantitatea de placa dentara.
Principalul obiectiv al igienei orale este indepartarea placii dentare de pe suprafata dintilor si prevenirea depunerii acesteia.
O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura.
Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale; asadar, pacientii nu sunt constienti de aparitia lor pana in momentul in care au progresat deja semnificativ.
In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale.
De asemenea, anumite lucrari dentare sau restaurari existente pot avea nevoie de reparatii sau reconditionari. Medicul va face si o evaluare a starii de sanatate a tesuturilor orale. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai precoce, cu atat este mai usor de tratat.
Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.
Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.
Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare, iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata de asemenea nociva pentru gingie si structurile dentare. Scopul detartrajului este indepartarea tartrului si a placii dentare.
detartraj manual
detartraj ultrasonic
Este important sa se indeparteze atat tartrul supragingival cat si cel subgingival. Aparatele de detartraj ultrasonice asigura o curatare foarte eficienta a tartrului si placii dentare.
Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice.
Pasta cu care se executa periajul profesional are un continut bogat in fluor, fiind aplicata pe suprafata dintilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc atasate la micromotor.
periaj professional
Este bine sa se apeleze la periajul profesional macar de 2 ori pe an (de obicei in timpul controalelor periodice). Periajul profesional este foarte eficient in indepartarea placii dar trebuie insotit de o igiena orala regulata.
Aceasta metoda preintampina stagnarea microbilor si a placii dentare in santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel.
Santurile si fosetele sunt un loc predilect in care placa se poate forma si acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide in interiorul santurilor si fosetelor care dupa intarire vor „inchide” aceste spatii.
sigilarea santurilor si fosetelor unui molar
Sigilarea se executa pe molarii si premolarii definitivi ai copiilor imediat dupa ce acestia au erupt. Va reamintim, molarii 1 definitivi erup la 6 ani, molarii 2 definitivi erup la 12 ani, molarii 3 (sau de minte) dupa 18 ani iar premolarii definitivi intre 10 si 12 ani.
Si adultii pot beneficia de sigilare daca aceasta nu s-a realizat inainte. Materialele de sigilare se uzeaza in cativa ani; in consecinta, este nevoie de o monitorizare constanta pentru a le putea inlocui daca este cazul.
Este o metoda eficienta de profilaxie deoarece previne evolutia cariilor si aparitia complicatiilor. Cariile mici sunt mai usor si mai ieftin de tratat. Odata ce apar complicatiile datorate evolutiei cariilor, tratamentul este atat mai complicat cat si mult mai scump.
Alimentele bogate in carbohidrati (sau zaharuri) sunt sursa de consum pentru bacteriile din placa dentara. Frecventa consumului de zaharuri este mult mai importanta decat cantitatea totala consumata.
Asadar, este indicat sa se reduca consumul de dulciuri intre mese deoarece acestea creeaza o rezerva nutritiva continua pentru bacteriile din cavitatea bucala.
In plus, o dieta saraca in calciu creste sansele aparitiei bolii parodontale si a tulburarilor articulare.
Fluorul este un mineral care ajuta la intarirea smaltului, pe care il face mai rezistent la actiunea cariilor.
Medicii SanaDent va vor ajuta sa cunoasteti, sa intelegeti si sa deprindeti aceste metode de profilaxie dentara pentru ca:
” Grija este absoluta, preventia este idealul” Cristopher Howson