Ortodontie

Ortodontia – indreptarea (orto) dintilor (dontie).

Anomaliile dentare reprezinta totalitatea modificarilor de pozitie, forma sau numar a dintilor .

In ultimele decenii, majoritatea anomaliilor dentare isi gasesc rezolvarea prin tratamentul ortodontic in unele cazuri combinat cu tratament chirurgical, insa caracterele anterioare tratamentului se transmit generatiilor urmatoare.

Anomaliile dentare pot avea diferite grade de severitate, ajungand chiar la stadiul in care sunt afectate functii vitale ale organismului: respiratie, nutritie.

Tratamentul ortodontic nu trebuie privit ca o necesitate estetica in primul rand, ci ca o rezolvare a unor probleme de sanatate generala, pentru ca asezarea anormala a dintilor perturba in timp armonia aparatului dento-maxilar (gura).

ortodontie1

 

Secventa aparitiei afectiunilor dentare datorita unei anomalii se produce gradat, iar pacientul care inca este copil sau adolescent poate nu este deranjat de faptul ca dintii sunt in alta pozitie decat cea normala si nu urmeaza un tratament ortodontic. La varsta adulta (aprox 30 ani) insa, cand anii au adus odata cu ei traumatisme zilnice minore asupra dintilor, echilibrul este distrus si pot exista afectiuni cronice grave: carii multiple profunde, resturi radiculare, lipsa unor dinti, boala parodontala, spatii anormale intre dinti, masticatie ingreunata, probleme digestive, dureri de cap, afectarea inimii (datorita popularii prea accentuate a cavitatii bucale cu bacterii).

Un tratament ortodontic poate fi efectuat si la varsta adulta, dar ideal este a se realiza in perioada copilariei cand tot sistemul osos este inca in crestere.

Exista multe tipuri de aparate folosite in tratamentul ortodontic dar ele se impart in doua categorii: fixe si mobile. Cele mai folosite in tratament sunt aparatele fixe pentru ca actiunea este mai rapida si nu exista optiunea nepurtarii aparatului. Exista insa cazuri in care medicul ortodont incepe tratamentul unui copil cu aparatul mobil pentru a stimula intr-un anumit sens cresterea osoasa.

invisalign

invisalign

Aparatul dentar Invisalign este un aparat dentar invizibil, o metodă de îndreptare a dintilor cu aliniatori detasabili. Sistemul Invisalign utilizează o tehnologie avansată de imagistică 3D computerizată pentru proiectarea planului de tratament, pornind de la poziţia iniţială a dinţilor până la poziţia finală dorită. Aparatele dentare Invisalign sunt realizate exclusiv in SUA, de către cel mai mare producător de gutiere transparente Align Technology. Cu ajutorul unui software dedicat, utilizând amprentă dentară (clasică sau digitală), fotografiile și radiografiile pacientului și indicațiile medicului, specialiștii Align Technology creează modelul virtual și planurile de tratament primare.
Costul tratamentului cu Invisalign variaza in functie de gravitatea situatiei initiale. Programati o consultatie pentru a afla pretul estimativ. Invisalign este un sistem ortodontic care utilizeaza gutiere ( alignere ) transparente, purtate secvential, pentru a ajusta dintii, fiind o alternativa la aparatele ortodontice clasice, din sarma. Sistemul muta dintii din pozitia initiala, neplacuta, in pozitia prognozata si proiectata de calculator, placuta estetic si functional, in etape. Fiecarei etape ii este corespunzatoare o gutiera. Invisalign trateaza in mod eficient o mare varietate de probleme dentare, inclusiv aglomerarea dintilor, spatierile dintilor, crossbite-ul, overbite-ul si underbite-ul. Designul va permite sa mancati orice alimente doriti pentru ca gutierele se pot indeparta in timpul meselor. De asemenea dintii se pot spala ori de cate ori este nevoie iar apa de gura se poate folosi in mod normal.

Principalele dezavantaje ale sistemului Invisalign, in comparatie cu tratamentul ortodontic conventional, sunt costurile si limitarile tehnice in rezolvarea cazurilor complexe. Invisalign poate costa cu 20-30% mai mult decat tratamentul ortodontic clasic. Gutierele Invisalign sunt, probabil, mai vizibile decat aparatele linguale. Ca si in cazul aparatelor ortodontice obisnuite imediat dupa inceperea tratamentul, precum si dupa schimbarea gutierelor cu urmatoarea din serie, poti resimti durere si senzatie de presiune la nivelul dintilor.

Aparatele fixe pot fi si ele din diferite materiale: metalice, ceramica, safir aceste din urma fiind mult mai estetice, apropiate de culoarea naturala a dintilor.

O noua generatie de aparate fixe sunt cele fixate pe interior. Este o tehnica relativ noua dar cu foarte mare suscces pentru ca se pot indrepta dintii fara a exista vreun impact social pe timpul tratamentului.

Dezavantajele sunt in adaptarea mai grea a pacientului cu acest tip de aparat si costuri mai mari ale tratamentului pentru ca necesita cunoasterea si insusirea unei tehnici noi ortodontice.

Exista cazuri cand o anomalie dentara, chiar si grava fiind, nu duce neaparat catre afectiuni dentare si generale grave.

Acest lucru se datoreaza capacitatii incredibile pe care o au organismele vii de a se adapta la conditiilede mediu existente fara a rupe echilibrul intre bine si rau.

Un aparat mobil de ultima generatie este cel sub forma de gutiere, folosit la varsta adulta numit generic INVISALIGN insa acesta rezolva niste anomalii minore (asezare a dintilor usor in alta pozitie), avantajul fiind doar estetic.

 

SFATUL ECHIPEI SANADENT

Este recomandata inceperea cat mai devreme a unui tratament ortodontic, daca este necesar bineinteles.

[:en]

Ortodontia se ocupa cu indreptarea (orto) dintilor (dontie).

Oamenii sunt specia din natura care, prin evolutia cunoasterii, au facut posibil ca aprope orice individ al speciei care prezinta o anomalie sa poata sa traiasca cu ea. Aceast fapt a dus in timp, datorita incrucisarilor genetice, la diverse tipuri de anomalii dentare, de exemplu, dar nu numai.

Anomalii dentare = totalitatea modificarilor de pozitie forma sau numar, a dintilor ?

Aceste anomalii dentare in ultimele decenii au si rezolvare, dar acest lucru nu inseamna ca nu se transmit in continuare urmatoarei generatii aceste caractere anterioare tratamentului ortodontic.

Anomaliile dentare pot fi usoare si ajung pana la anumite forme grave in care fara interventie precoce nu se pot desfasura normal functiile vitale organimului viu: respiratie, nutritie.

Tratamentul ortodontic deci nu trebuie privit ca o necesitate estetica in primul rand ,ci o rezolvare a unor probleme ale sanatii generale, pentru ca asezarea anormala a dintilor perturba in timp armonia aparatului dento- maxilar (gura).

Secventa aparitiei afectiunilor dentare datorita unei anomalii se produce gradat, iar pacientul care inca este copil sau adolescent poate nu este deranjat de faptul ca dintii sunt in alta pozitie decat cea normala si nu urmeaza un tratament ortodontic. La varsta adulta (aprox 40 ani)insa , cand anii au adus odata cu ei zilnice traumatisme minore asupra dintilor datorita anomalie , echilibrul este distrus si pot exista afectiuni cronice grave : carii multiple profunde, resturi radiculare, lipsa unor dinti, boala parodontala, spatii anormale intre dinti, maticatie ingreunata, probleme digestive, dureri de cap, afectarea inimii (datorita populatiei prea mari de baterii din gura)

Un tratament ortodontic poate fi efectuat si la varsta adulta dar ideal in perioada copilariei cand tot sistemul osos este inca in crestere.

Exista multe tipuri de aparate dar ele se impart in doua categorii: fixe si mobile. Cele mai folosite in tratament sunt aparatele fixe pentru ca actiunea este mai rapida si nu exista optiunea nepurtarii aparatului. Mai exista insa cazuri in care medicul ortodont incepe tratamentul unui copil cu aparatul mobil pentru a stimula intr un anumit sens cresterea osoasa. Mai exista un tip de aparat mobil, sub forma de gutiere, folosit la varsta adulta numit generic INVISALINE insa acesta rezolva niste anomalii minore ( asezare a dintilor usor in alta pozitie), avantajul fiind doar estetic.

Aparatele fixe pot fi si ele din diferite materiale: metalice, de ceramica, de safir. Diferenta dintre ele consta doar in vizibilitatea mai mult sau mai putin a materialului din care este confectionat.

O noua generatie de aparate fixe sunt cele fixate pe interior. Este o tehnica relativ noua dar cu foarte mare suscces pentru ca se pot indrepta dintii fara a exista vreun impact social pe timpul tratamentului. Dezavantajele sunt in adaptarea mai grea a pacientului cu acest aparat si costuri mai mari ale tratamentului pentru ca necesita cunoasterea si insusirea unei tehnici noi ortodontice.

Exista cazuri cand o anomalie dentara ,chiar si grava fiind, nu duce neaparat catre afectiuni dentare si generale grave. Acest lucru se datoreaza capacitatii incredibile pe care o au organismele vii de a se adapta la conditiile de mediu existente fara a rupe echilibrul intre bine si rau.

DEZAVANTAJE APARATE

SFATUL ECHIPEI SD

Este recomandata inceperea cat mai devreme a unui tratament ortodontic, daca este necesar bineinteles.