Tratamentul Ortodontic

Ortodontia se ocupa cu indreptarea (orto) dintilor (dontie).

Oamenii sunt specia din natura care, prin evolutia cunoasterii, au facut posibil ca aprope orice individ al speciei care prezinta o anomalie sa poata sa traiasca cu ea. Aceast fapt a dus in timp, datorita incrucisarilor genetice, la diverse tipuri de anomalii dentare, de exemplu, dar nu numai.

Anomalii dentare = totalitatea modificarilor de pozitie forma sau numar, a dintilor ?

Aceste anomalii dentare in ultimele decenii au si rezolvare, dar acest lucru nu inseamna ca nu se transmit in continuare urmatoarei generatii aceste caractere anterioare tratamentului ortodontic.

Anomaliile dentare pot fi usoare si ajung pana la anumite forme grave in care fara interventie precoce nu se pot desfasura normal functiile vitale organimului viu: respiratie, nutritie.

Tratamentul ortodontic deci nu trebuie privit ca o necesitate estetica in primul rand ,ci o rezolvare a unor probleme ale sanatii generale, pentru ca asezarea anormala a dintilor perturba in timp armonia aparatului dento- maxilar (gura).

Secventa aparitiei afectiunilor dentare datorita unei anomalii se produce gradat, iar pacientul care inca este copil sau adolescent poate nu este deranjat de faptul ca dintii sunt in alta pozitie decat cea normala si nu urmeaza un tratament ortodontic. La varsta adulta (aprox 40 ani)insa , cand anii au adus odata cu ei zilnice traumatisme minore asupra dintilor datorita anomalie , echilibrul este distrus si pot exista afectiuni cronice grave : carii multiple profunde, resturi radiculare, lipsa unor dinti, boala parodontala, spatii anormale intre dinti, maticatie ingreunata, probleme digestive, dureri de cap, afectarea inimii (datorita populatiei prea mari de baterii din gura)

Un tratament ortodontic poate fi efectuat si la varsta adulta dar ideal in perioada copilariei cand tot sistemul osos este inca in crestere.

Exista multe tipuri de aparate dar ele se impart in doua categorii: fixe si mobile. Cele mai folosite in tratament sunt aparatele fixe pentru ca actiunea este mai rapida si nu exista optiunea nepurtarii aparatului. Mai exista insa cazuri in care medicul ortodont incepe tratamentul unui copil cu aparatul mobil pentru a stimula intr un anumit sens cresterea osoasa. Mai exista un tip de aparat mobil, sub forma de gutiere, folosit la varsta adulta numit generic INVISALINE insa acesta rezolva niste anomalii minore ( asezare a dintilor usor in alta pozitie), avantajul fiind doar estetic.

Aparatele fixe pot fi si ele din diferite materiale: metalice, de ceramica, de safir. Diferenta dintre ele consta doar in vizibilitatea mai mult sau mai putin a materialului din care este confectionat.

O noua generatie de aparate fixe sunt cele fixate pe interior. Este o tehnica relativ noua dar cu foarte mare suscces pentru ca se pot indrepta dintii fara a exista vreun impact social pe timpul tratamentului. Dezavantajele sunt in adaptarea mai grea a pacientului cu acest aparat si costuri mai mari ale tratamentului pentru ca necesita cunoasterea si insusirea unei tehnici noi ortodontice.

Exista cazuri cand o anomalie dentara ,chiar si grava fiind, nu duce neaparat catre afectiuni dentare si generale grave. Acest lucru se datoreaza capacitatii incredibile pe care o au organismele vii de a se adapta la conditiile de mediu existente fara a rupe echilibrul intre bine si rau.

DEZAVANTAJE APARATE

SFATUL ECHIPEI SD

Este recomandata inceperea cat mai devreme a unui tratament ortodontic, daca este necesar bineinteles.